(28 Mart 2024 Perşembe)
2015 Müdahale Alım Fiyatı Açıklandı

TMO Türkiye genelinde 285 noktada alım faaliyetini yürütecek ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak.

Buna göre 2015 yılı için Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı ton başına 862 TL olarak belirlendi.

Protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar %7'ye kadar ilave fiyat alacak.

Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesap edilecek.

Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlık tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacak.

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan 862 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlıkça verilen 127 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 989 TL/Tona yükselecek.

TON BAŞINA 310 TL KAR

Açıklanan bu fiyatla Üretici maliyete göre %48 oranında, ton başına 310 TL kâr elde etmiş olacak.

Pariteye göre Makarnalık buğday fiyatı 976 TL/ton (prim ve desteklerle birlikte 1.103 TL/ton),

Arpa fiyatı ise 645 TL/ton (prim ve desteklerle birlikte 772 TL/ton) olacak.

KASIM AYI SATIŞ FİYATLARI DA AÇIKLANDI

Piyasa gereklilikleri dikkate alınarak TMO'nun Kasım ayından itibaren uygulayacağı satış fiyatlarının da açıklanması gerekli görüldü.

TMO AKS buğday Kasım ayı satış fiyatını minimum 960 TL/Ton olarak belirlendi.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, gerekiyor.

Anlaşmalı bankalar:

Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Denizbank, TEB, Albaraka Türk, Finansbank.