Günlük Ürün Fiyatları

(19 Nisan 2024 Cuma)
Başkanımıza Yeni Görev

 Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı, Ardahan’a 62 km uzaklıkta bulunan ve Gürcistan’a açılan sınır kapımızdır. Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı’nın yeniden yapılandırılarak hizmete sunulması ile Orta Asya’ya açılan ticaret yolu kısalmış ve böylece Orta Asya Türk Cumhuriyetleriyle olan ekonomik sosyal ve ticari ilişkilerimiz daha da canlanmıştır. Ekim 2015’te hizmete girmiş olan Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı, yeni ve modern yüzü, kaliteli işletme anlayışı ile kalkınma sürecine hız kazandırmaktadır.76.000 m² alanda hizmet veren Çıldır - Aktaş Sınır Kapısı’nda toplam 19.837 m² kapalı alan, 3 adet giriş - 3 adet çıkış olmak üzere toplam 6 adet peron inşa edilmiştir.Kapalı devre görüntüleme sistemleri, kartlı geçiş ve otomasyon sistemleri sahada yer almaktadır. Ayrıca sınır kapısının hemen yanında yer alan gümrük lojmanları ile gümrük personeline daha yüksek standartta bir yaşam ortamı sağlanmıştır

 

  

2005 yılında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş (GTİ) “Yap-İşlet-Devret” modeli çerçevesinde sınır kapılarını modernize etmektedir. Faaliyetlerine; Habur Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile başlayan GTİ, sırasıyla Cilvegözü, Sarp, Hamzabeyli, Kapıkule ve Nusaybin Sınır Kapılarının da yeniden yapımlarının hızla tamamlanmasıyla devam etmiştir. “Yap-İşlet-Devret” modeli ile kara sınır kapılarının modernizasyonunun Türkiye’de ve Dünyada ilk ve tek uygulayıcısı olan GTİ, projelerine Türkiye’deki diğer sınır kapıları ile hız kazandırmaktadır. Yolcuların her türlü ihtiyacına cevap vermekte olan yiyecek-içecek mekanları, bankalar, hediyelik eşya ve gümrüksüz satış mağazaları en modern şekilde hizmet vermektedir. Bu çerçevede, GTİ tarafından sadece ticari alanlar işletilmekte olup, gümrük ve pasaport kontrolü gibi her türlü idari işlem ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmaya devam etmektedir.

 

   

 

Yenileme kapsamında; idari ve ticari binalar, giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarları, kaçak eşya depoları, peronlar, kantarlar, sosyal tesisler, TIR park alanları inşa edilmiştir. X-Ray araç tarama sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kamera ve güvenlik sistemleri en modern halleriyle uygulanmıştır. Bu yatırımların tamamı GTİ'nin öz kaynaklarından karşılanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modernizasyon projelerinin yüksek finansman yükünü üstlenmekle beraber, ekstra vergi geliri de yaratan GTİ, sınır kapılarındaki verimliliği arttırarak dış ticaretin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Sınır kapılarında saatler süren beklemeler dakikalara inmiş ve kilometreleri bulan araç kuyruklarının önüne geçilmiştir. Araç ve yolcu geçiş süreleri dört kat hızlanmış olup, yılda 5 milyon araca ve 15 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verilmektedir.

 

 

   

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve GTİ tarafından yürütülen bu projelerin temel hedefleri gümrük kapılarında;

 

 

   

 

• Trafik akışının rahatlatılması ve hızlandırılması

 

   

 

 

• Gümrük işlem sürelerinin hızlandırılması

 

 

   

 

• Uluslararası standartlarda hizmet sunulması

 

  

 

 

• Sınır kapılarının imajının pozitif yönde değiştirilmesi ve ülkemizin tanıtımıdır.

 

 

Modernizasyonla birlikte sağlanan teknik imkânlar, yasadışı mal ve insan kaçakçılığıyla etkin bir mücadele imkânı verecektir.

Diğer Haberler

Etkinlik Takvimi

Hızlı Erişim

Tanıtım Filmi

Anket

    Web Sayfamızı Beğendiniz mi?