Günlük Ürün Fiyatları

(19 Nisan 2024 Cuma)
KONYA SANAYİ ODASI 40. YILINI KUTLADI.

Borsamız ve üyelerimiz adına Konya Sanayi Odasının 40. Yılını kutlayan ve daha nice kırk yıllara temennisinde bulunam Başkanımız, Diğer Oda ve Borsa Başkanlarıyla görüş alışverişinde bulundu.Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcılıoğlu  başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte konuşmacılar konyanın potansiyeline vurgu yaparak; yerli otomobil konusunda beklenen babayiğidin Konyadan çıkabileceğinin altını çizdiler.

 40 yıla damgasını vuran sanayicilerin ödüllendirildiği gecede konuşan Hisarcıklıoğlu, “Bugün itibariyle 25 tane firmamız ilk 1000 büyük firma arasına girmiş. Yerli otomobilde babayiğidin Konya’dan çıkacağına inanıyorum. İnşallah Konya babayiğidini de çıkartacaktır" dedi.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,bugün itibariyle Konya’nın kıskanılacak bir noktasına geldiğini belirterek, “Bugünkü tabloya baktığımız zaman Türkiye’nin yönetiminde kim var. Bir Konyalı Başbakanımız var. İçimizden gelen birisi. Anadolu insanı ve Türkiye olarak bundan başka ne isteyebiliriz. 10 yıl önce Türkiye’nin en büyük 1000 firması arasında toplam 13 tane Konyalı sanayicilerden firma var. Bugün itibariyle 25 tane firmamız ilk 1000 büyük firma arasına girmiş. Yerli otomobilde babayiğidin Konya’dan çıkacağına inanıyorum. İnşallah Konya babayiğidini de çıkartacaktır" dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya'nın tarihsel süreç içindeki öneminin büyük olduğuna işaret etti.Hisarcıklıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun göreve geldiği günden itibaren kendilerini ve sanayiciyi desteklediğini belirtti.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile iki gün önce 57 İslam ülkesinin bir araya geldiği İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Toplantısı'nda beraber olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Orada da hayırlı bir işe imza attık. TOBB olarak Filistin'de kuracağımız organize sanayi bölgesi tecrübesini Filistinli kardeşlerimize aktarıp, 5 bin Filistinli kardeşimize iş imkanı sağlayacak bir projenin ortak imzasını, Filistin Başbakan Yardımcısı ile attı. Böylelikle Filistin'de kuracağımız sanayi bölgesini, Türkiye'nin 281. organize sanayi bölgesi haline getirmek üzere imzayı attı"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında, devletler kurmuş bir milletin evlatları olduğumuzu belirterek, "Bizim medeniyetimizin temelinde sevgi, barış, kardeşlik var. Ecdadımız bu toprakların bize ilelebet yurt olması için canlarını vermişler. Dünyada medeniyet inşa etmiş milletlerdeniz. Özellikleislam medeniyeti dünyaya çok büyük hediyeler sunmuş. İslam’ın doğuşundan ve ilk gelişme yıllarından itibaren İslam dünyası dünyanın en gelişmiş toplumları olarak dünyanın gidişatına yön vermiş. Bunu kılıçla, silahla yapmamış, ilim ve gönlü birleştirerek yapmış. Bilim adamı olmak için dine şaşı bakmak gerekmiyor. Dünyanın en önemli bilginlerinin dine bakışı pozitiftir ama son yüzyılda bunda çok farklı anlayışlar ortaya çıktı. Maalesef özellikle son 300 yılımızda bilime, sosyal bilimlere verdiğimiz değer azaldıkça milletimiz açısından bir duraklama yaşandı. Yiğit düştüğü yerden kalkar. Şimdi yeni bir sıçrama yapmanın, en fazla yoğunlaşmamız gereken alan bilim ve teknolojidir. Bu açıdan Konya’yı önemsiyoruz.” dedi.

“Özellikle gelecekle ilgili birkaç noktayı sizlerle paylaşayım” diyen Bakan Işık, "Yeni bir medeniyetin inşasının yolu bilimde, sanayide ve teknolojide güçlü olmaktan geçiyor. Bugün  dünyada etkili olan ülkelerin hepsi bu alanda güçlü ülkeler. İmalat sanayisinin kıymetini herkes anladı. Artık imalat sanayisinde Türkiye’nin 3 temel önceliği var. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Artık ölçek bazında yerli olarak ne üretebiliyorsak üreteceğiz. Yerli üretebileceğimiz hiçbir şeyin ithaline sıcak bakmıyoruz. Bununla ilgili birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. 1 Ocak 2015 itibariyle pek çok düzenleme de hayata geçmiş olacak. İkincisi yenilikçi üretim. Türkiye yerli ve yenilikçi üretimi başarmak zorunda. Geldiğimiz seviye daha fazla sürümden kazanma değil, daha katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız” şeklinde konuştu.

-“2020’den önce yerli hibrid aracı yola çıkaracağız”

Yerli otomobil ile ilgili konuşan Bakan Fikri Işık, “Yerli otomobille ilgili biz Türkiye olarak pek çok treni kaçırmış bir milletiz. 1930’larda uçak yapmaya başlamış, 1940’larda zamanın iktidarının bu adam başımıza bela olur diye Nuri Demirağ’ı batırmasını biliyoruz. Devrim otomobili de yine hazin bir şekilde sona erdi. Bugün Türkiye’yi Güney Kore ile kıyaslayanlar var. Yeni bir fırsatı kaçırmak istemiyoruz. 2020’den önce yerli hibrid bir aracı yola çıkartacağız. Bunu babayiğit veya babayiğitlerin bir araya geldiği, konsorsiyum üretecek. Biz onların yolunu açacağız. Bu memleketin evladı olarak bir Türk markasını dünyanın yollarına çıkaralım, biz de varız diyelim inşallah” diye konuştu.

Bakan Işık, konuşmasının sonunda 40. yıl coşkusunu paylaşmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

-Diğer konuşmacılar

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, “13. yüzyıldan başlarsak Konya o zamanlarda coğrafyanın en muhteşem şehri, en önemli şehri. Selçuklu payitahtı o zamanın ticaretin ve zanaatın idari ve siyasi merkezi konumunda. Sonra önemini bir hayli kaybetmiş ve 40-50 sene önce tamamen bir tarım şehri olarak anılan, buğday ambarı diye tabir edilen bir şehir. Fakat bugün hamdolsun Konya’mız gerek üretim gücüyle, gerek üniversiteleri ile kamu yatırımlarıyla, yerel yönetimdeki yatırımlarıyla çok farklı bir noktada ve Konya artık geçmişi kadar önemli, görkemli bir geleceğe doğru yürüyor” diye konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise “Konyalı çalışkandır. Bugün geldiği yer, bu çalışkanlığın eseridir. Ancak Konyalı sadece kendisi için çalışmaz; acaba kaç insana iş olurum, kaç eve aş olurum, nasıl daha çok ihracat yaparım diye düşünür hep. İşte bu düşünce, bu şehrin sanayicilerine ‘imkansız’ denenin yolunu açtı. Onlar aslında imkansızı başardılar. Hepimiz hatırlarız; Türkiye’nin bir cente bile muhtaç olduğu 1970’lerde, maalesef, ihracat önceliklerimiz arasında bile değildi. Ülkenin ihracatı o yıllarda sadece bir buçuk milyar dolardır. Ülke ihracat yapamıyor, elde döviz olmayınca da en zaruri ihtiyaçlar bile karşılanamıyordu. 1970’leri hatırlayanların en unutamadıkları, zannedersem kuyruklardır. Tüpgaz kuyruklarında, margarin kuyruklarında bekledik hepimiz.
İşte Konya Sanayi Odası, böyle bir Türkiye’de, bütün karanlıklara rağmen, Türkiye’ye güvenen, ülkesinin geleceğine meşale yakmak isteyen, Konya’yı daha aydınlık bir geleceğe taşımak isteyen cesur yürekler tarafından kuruldu” dedi.

Konuşmaların ardından 40 yıllık üyeler ile hayatta olan eski oda başkanları ve meclis başkanlarına plaket verildi, 40. yıl pastası kesildi.

-Konyalı işadamları ile sohbet toplantısı

Öte yandan Hisarcıklıoğlu, Konya Sanayi Odası Gecesi'nin öncesinde Konya’daki odaların ve borsanın  yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle bir sohbet toplantısı yaptı. Görüşmede karışılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Diğer Haberler

Etkinlik Takvimi

Hızlı Erişim

Tanıtım Filmi

Anket

    Web Sayfamızı Beğendiniz mi?